1 1/4 eetlepels Filippo Berio Extra Vierge olijfolie (plus extra olijfolie om te besprenkelen)
1-2 theelepels grof zeezout
1 grote tros kerstomaten
9-10 theelepels Filippo Berio Pesto van gegrilde groenten
Bloem om de bakplaat te bestrooien of bakpapier
|
300g harde tarwebloem/patentbloem
190 g/ml lauw water
1 theelepel instant gist
1 theelepel suiker
1 1/4 eetlepels Filippo Berio Extra Vierge olijfolie (plus extra olijfolie om te besprenkelen)
1-2 theelepels grof zeezout
1 grote tros kerstomaten
9-10 theelepels Filippo Berio Pesto van gegrilde groenten
Bloem om de bakplaat te bestrooien of bakpapier
BEREIDING
Meng de suiker en de gist met het water en laat 10 minuten rusten
Strooi de afgemeten bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg het water (met de suiker en gist) toe en ook de 1 ¼ eetlepels olijfolie. Meng alles goed met je handen, een vork of een garde tot een stevig deeg.
Bedek het deeg met een propere keukenhanddoek en laat 10 minuten rusten.
Kneed het deeg ongeveer 8 minuten op een schoon oppervlak. Het deeg zal in het begin aan je handen blijven kleven, maar hou vol, het komt vanzelf goed.
Als het deeg mooi glad gekneed is, rol je het tot een bol.
Vet de kom in met een beetje olijfolie, plaats het deeg terug in de kom en bedek met een handdoek
Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Kneed het deeg kort zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Bestrooi een grote bakplaat met een beetje bloem of bedek de plaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven) of 240°C (conventionele oven).
Rol het deeg uit op je werkoppervlak en duw het zo plat mogelijk met je vingertoppen.
Lepel ongeveer 5 theelepels pesto over de helft van het uitgerolde deeg.
Vouw de onbelegde helft van het deeg over de andere zodat de pesto tussen de 2 helften in zit.
Rol het deeg opnieuw uit tot een ovale vorm en plaats het op de bakplaat.
Duw het deeg goed aan langs de 3 buitenzijdes (niet de zijde waar je het deeg hebt dichtgevouwen). Zorg ervoor dat de buitenranden niet dikker zijn dan de rest van het deeg door goed aan te duwen.
Laat opnieuw 20-30 minuten rijzen onder een handdoek.
Wanneer het deeg gerezen is, maak je kuiltjes in de bovenkant voor de olijfolie.
Besprenkel het deeg met olijfolie en verspreid de olie om te vermijden dat er droge plekken ontstaan.
Verdeel nog enkele theelepels pesto over de bovenkant van het deeg en verspreid met de achterkant van de lepel.
Besprenkel met zeezout.
Leg de trostomaten (met takje) bovenop het deeg en ze duw ze er zachtjes in.
Bak gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Verlaag na 10 minuten de temperatuur van de oven naar 190°C (hetelucht) /210°C (conventioneel) en bak nog 12-15 minuten.
Laat afkoelen op een rooster alvorens te serveren.
Dit heerlijke recept combineert gegrilde paprika's, aubergines, courgettes en aromatische kruiden om uw favoriete gerechten een mediterraan tintje te geven. Perfect op pasta, pizza en bruschetta.