Tijdens het frituren kan de olietemperatuur oplopen tot 190 graden Celsius. Als de olie te heet wordt, wordt deze afgebroken en gaat de olie beginnen roken. Hierbij komen giftige moleculen en verbindingen vrij (zoals acroleïne) die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de luchtwegen en tot andere ernstigere gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Kies voor gezond frituren een olie met een hoog rookpunt, bijvoorbeeld Filippo Berio Cucinare Olijfolie. Deze olie is geschikt voor een kooktemperatuur van maximaal 200-210 °C. De olie bevat tevens weinig verzadigde vetten vergeleken met andere oliën en bewerkte vetten zoals boter, reuzel of margarine.
Filippo Berio Cucinare Olijfolie heeft een neutrale, lichte smaak en geen kenmerkende olijfsmaak, waardoor het het ideale ingrediënt vormt voor het frituren van alle soorten voedsel, zelfs snoep.
Bloembeslag is lekker maar absorbeert ook meer olie dan ander frituurbeslag, zoals paneermeel of maïsmeel. Verminder de hoeveelheid bloem in uw beslag. Als dat niet mogelijk is, voegt u wat bakpoeder of bier toe (of zelfs koolzuurhoudend water) om de absorptie van olie te verminderen.
Laat een gefrituurd gerecht goed uitlekken op keukenpapier. Verschoon het keukenpapier een of twee maal zodat alle overtollige olie goed wordt opgenomen door het papier.
De olie mag niet te heet worden, maar mag ook niet te koud blijven. Gerechten die worden gefrituurd in olie onder de juiste temperatuur, duren niet alleen langer om gaar te worden maar absorberen ook meer olie. Hierdoor wordt het gerecht klef, krijgt het een vettige textuur en bevat het dus ook meer vet. Gebruik indien mogelijk een frituurthermometer zodat u van begin tot eind zeker bent van de juiste olietemperatuur.
Elke keer dat u olie verhit, wordt het rookpunt verlaagd en wordt de samenstelling en kwaliteit van de olie steeds slechter. Als hergebruikte olie niet op de juiste manier of te lang wordt bewaard, kan de olie bederven. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit en smaak van uw gerecht.
Als u een smaakvol en krokant gerecht op tafel wilt zetten, raden we u aan om verse olie te gebruiken.