• Over Ons
    • Ons Bedrijf
    • Ons Nalatenschap
    • Onze Kwaliteitsnormen
    • Advertising
    • Villa Filippo Berio
  • Producten
    • Olijfoliën
      • Extra vierge olijfoliën
      • Olijfolie Classico
      • Cucinare
    • Pesto
      • Klassieke pesto
      • Klassieke biologische pesto
      • Pesto van Spaanse pepers
      • Pesto van tomaat en ricotta
      • Pesto van gegrilde groenten
      • Olijvenpesto
      • Pesto van zongedroogde tomaten
      • Pesto van gegrilde pepers
    • Toepassing
  • Recepten
  • FAQs
    • Alles over olijfolie
    • Het etiket
    • De Geschiedenis van olijfolie
    • LEGENDEN EN MYTHEN
    • Tips om gezond te frituren
    • Conversietabel voor olijfolie
  • Traceerbaarheid
  • Contact

  • Over Ons
    • Ons Bedrijf
    • Ons Nalatenschap
    • Onze Kwaliteitsnormen
    • Advertising
    • Villa Filippo Berio
  • Producten
    • Olijfoliën
      • Extra vierge olijfoliën
      • Olijfolie Classico
      • Cucinare
    • Pesto
      • Klassieke pesto
      • Klassieke biologische pesto
      • Pesto van Spaanse pepers
      • Pesto van tomaat en ricotta
      • Pesto van gegrilde groenten
      • Olijvenpesto
      • Pesto van zongedroogde tomaten
      • Pesto van gegrilde pepers
    • Toepassing
  • Recepten
  • FAQs
    • Alles over olijfolie
    • Het etiket
    • De Geschiedenis van olijfolie
    • LEGENDEN EN MYTHEN
    • Tips om gezond te frituren
    • Conversietabel voor olijfolie
  • Traceerbaarheid
  • Contact
search Follow us on Facebook Follow us on Instagram
|
  • Nederlands
    • Français
map Kies een land | Français

Alles over olijfolie

Ontdek de oorsprong van olijfolie en gebruikt in deze sectie

Elke olijfolie
is anders!

Sommige oliën hebben een zoete en delicate smaak, terwijl andere oliën ietwat bitter of peperachtig zijn.

De reden hiervoor is dat er meer dan 300 verschillende soorten olijfbomen zijn ter wereld. De meest populaire soorten olijfbomen groeien echter in Italië, Spanje en Griekenland:

CULTIVAR LAND SMAAK
Frantoio Italië licht fruitig, kruidig en zoet
Leccino Italië ruw, fruitig, bitter, scherp
Coratina Italië ruw, fruitig, bitter, scherp
Koroneiki Griekenland ruw, fruitig, bitter, scherp
Arbequina Spanje zeer aromatisch, fruitig, zoet
Picual Spanje bitter en scherp (overrijpe smaak)

Landen
van herkomst

Spanje is ’s werelds grootste producent van olijfolie. Met haar eindeloze olijfgaarden is dit land verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldproductie van olijfolie.

De meeste Spaanse olie wordt gemaakt van olijven uit de enorme olijfgaarden die verspreid liggen over Andalusië. Hier heeft de warme zon grote invloed op de oogst. De olijfolie is zoet en fruitig zonder bitter en peperachtig te zijn. Ook in de regio’s Catalonië, Extremadura en La Mancha wordt zeer veel delicate olijfolie geproduceerd.

Na Spanje zijn Griekenland en Italië de grootste olijfolieproducenten:

In Griekenland

De Peloponessos en Kreta zijn de belangrijkste regio’s voor de productie van olijfolie. Hier wordt de smaakvolle olijfolie met kruidige tonen gemaakt van strong>Koroneiki-olijven. De meer bekende Kalamata-olijven worden gebruikt voor op tafel. Hoewel sommige oliën het label “Kalamata” hebben, verwijst dit vaak naar de regio met dezelfde naam waar de olie wordt geproduceerd.

IN ITALIË

Olijven worden in heel Italië geteeld, met uitzondering van het uiterste noordwesten. De belangrijkste regio’s voor de productie van olijfolie zijn echter Apulië en Sicilië. In Toscane wordt slechts 4% van de Italiaanse olijfolie geproduceerd. Elke regio heeft zijn eigen weer, rassen en soorten. Om deze reden varieert de smaak van olijfolie van olijfgaard tot olijfgaard

Toscana: Zoet, fruitig en peperachtig
Ligurië:: Sweet & light almond flavoured
Apulië: Scherp, aromatisch en intene
Sicilië: Intens aroma met een lichte tomatensmaak

Soorten
en olijfolie

De allerbeste en meest pure vorm van olijfolie is extra vierge. Deze olie wordt direct na het persen en zonder verdere bewerking opgeslagen of gebotteld. Om deze prestigieuze classificatie te krijgen, moet de olijfolie echter een reeks strenge tests ondergaan om te garanderen dat de zuurtegraad niet hoger is dan 0,8%. Olie die boven deze grens uitkomt, wordt naar een raffinaderij gestuurd en gemengd met extra vierge olijfolie om smaak toe te voegen. Het resulterende product staat bekend als standaardolijfolie.

DE BESTE EXTRA VIERGE OLIJFOLIE WORDT VERKREGEN DOOR KOUDE PERSING OF EXTRACTIE

PRODUCTIEMETHODEN VOOR EXTRA VIERGE OLIJFOLIE:

Eerste koude persing:

Extra vierge olijfolie die wordt geproduceerd bij een temperatuur van minder dan 27°C met een traditionele granieten maalsteen en hydraulische pers.

Koude extractie:

Extra vierge olijfolie die wordt verkregen middels modernere systemen, zoals percolatie of centrifugering, bij een temperatuur van minder dan 27°C.

Sommige geraffineerde olijfoliën worden verder gemengd om een mildere smaak te krijgen, zoals Filippo Berio Mild&Light. Deze olijfolie is hierdoor ideaal voor frituren en bakken en heeft geen duidelijke olijfoliesmaak.

Andere soorten geraffineerde olijfolie worden niet gemaakt van de olie die tijdens het maalproces wordt geproduceerd, maar van de olijfpasta die hierbij overblijft. Dit residu, of pomace, bevat een kleine hoeveelheid olie die met behulp van oplosmiddelen wordt verwijderd. De resulterende olie wordt vervolgens geraffineerd en gemengd op dezelfde manier als normale olijfolie om pomace olijfolie te krijgen.

    • Filippo Berio
    • Stuur ons een bericht met uw opmerking of suggestie.
      We zijn er om te helpen!

    • Volg ons op Facebook Instagram

    • Contacteer ons
    • FAQs Ontdek onze veelgestelde vragen

© 2021 Filippo Berio -
P.Iva: 00526090469 - privacy - web design

  • Over Ons
    • Ons Bedrijf
    • Ons Nalatenschap
    • Onze Kwaliteitsnormen
    • Advertising
    • Villa Filippo Berio
  • Producten
    • Olijfoliën
      • Extra vierge olijfoliën
      • Olijfolie Classico
      • Cucinare
    • Pesto
      • Klassieke pesto
      • Klassieke biologische pesto
      • Pesto van Spaanse pepers
      • Pesto van tomaat en ricotta
      • Pesto van gegrilde groenten
      • Olijvenpesto
      • Pesto van zongedroogde tomaten
      • Pesto van gegrilde pepers
    • Toepassing
  • Recepten
  • FAQs
    • Alles over olijfolie
    • Het etiket
    • De Geschiedenis van olijfolie
    • LEGENDEN EN MYTHEN
    • Tips om gezond te frituren
    • Conversietabel voor olijfolie
  • Traceerbaarheid
  • Contact
Welcome to Filippo Berio Global website
Choose your language
  • ENGLISH
  • ITALIANO
  • Français
Welcome to Filippo Berio Global website
Kies een land
  • Brasil
  • Canada
  • Nederland
  • België
  • Germany
  • Switzerland
  • United Kingdom
  • United States
  • Россия
  • 中国
X