Om ervoor te zorgen dat iedere fles olijfolie van Filippo Berio alleen de allerbeste olijfolie bevat, zijn geavanceerde productiemethoden en vele generaties aan expertise op het gebied van olijfolie vereist.
De heerlijk rijke smaak van iedere fles olijfolie is het resultaat van jarenlang vakmanschap en geavanceerde mengtechnieken.Daarnaast gelden er strenge kwaliteitseisen voor elke fase van het productieproces: van het vinden van de juiste olijven tot het oogsten, persen, mengen en bottelen van het eindproduct.
De SALOV Group is werkzaam in het Middellandse Zeegebied en houdt zich aan strikte criteria om een consistente kwaliteit van de olijfolie te kunnen garanderen. SALOV werkt al decennia lang samen met dezelfde telers en heeft zo sterke relaties opgebouwd die gebaseerd zijn op vertrouwen en wederzijds respect.
Hoewel Italiaanse olijfolie wereldwijd bekend staat om haar smaak, zijn andere landen in het Middellandse Zeegebied waar al eeuwen olijven worden geteeld, zoals Spanje, Griekenland en Tunesië, ook bekend om hun onderscheidende oliën.
Ongeacht de herkomst van de olijven kan er alleen hoogwaardige olie worden verkregen door de beste agronomische en technologische procedures te volgen. De telers van SALOV worden zorgvuldig geselecteerd op basis van onder meer deze factoren om kwalitatief hoogwaardige olijfolie te kunnen produceren.
De zeer ervaren proevers van Filippo Berio proeven elk jaar 6000 verschillende soorten olijfolie. Toch wordt er slechts 6% geselecteerd om olijfolie van Filippo Berio te worden. Het selectieproces omvat twee analysefasen die moeten worden doorlopen voordat een olijfolie extra vierge mag worden genoemd.
Een chemische analyse bestaat uit twintig verschillende parameters (zoals zuurtegraad en vetsamenstelling). Een organoleptische analyse voorspelt hoe goed de olie zal mengen en rijpen. Deze test kan alleen worden uitgevoerd door ervaren mengers die over verfijnde zintuigen beschikken. Om deze reden bestaat het kwaliteitscontroleteam bij Filippo Berio uit maar liefst acht zeer ervaren professionals. In de laboratoria van SALOV worden verdere tests uitgevoerd op alle grondstoffen en productieprocessen.
Zodra de monsters zijn geselecteerd, worden hun onderscheidende smaken gemengd om tot het specifieke karakter van Filippo Berio te komen. Het mengproces is een van de meest kritieke fasen bij de productie van olijfolie. Weten hoe fruitige, zoete, bittere en peperachtige smaken moeten worden gemengd tot een harmonieuze olie, is een ware kunstvorm die bijna volledig steunt op eeuwenoude traditie, ervaring en vaardigheden. Om deze reden staan de mengers van Filippo Berio overal ter wereld bekend om hun waardevolle expertise en talent.
Als er iets is waar Filippo Berio met name trots op was, is het de uitzonderlijke kwaliteit van zijn olijfolie. Hij werkte hard en gebruikte bewezen productiemethoden om ervoor te zorgen dat iedere fles olijfolie alleen van de beste olijven werd gemaakt.
Vandaag de dag gelden deze strenge kwaliteitseisen nog steeds voor elke fase van het productieproces in de geavanceerde fabriek van SALOV net buiten Lucca, Italië.
De fabriek werd gebouwd in 2006 en omvat een groot testlaboratorium, een raffinaderij, opslagsilo’s voor grondstoffen, een uitgebreide verpakkingslijn en een uniek trigeneratiesysteem waarmee de impact van productieactiviteiten op het milieu wordt verkleind. SALOV houdt zich hiertoe voortdurend bezig met het verbeteren van de duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot.
Alle productieprocessen worden op regelmatige basis methodisch gekeurd door experts en kredietwaardige externe certificeringsinstanties om de kwaliteit van de producten van Filippo Berio te kunnen garanderen.
Als onderdeel van de eigen strenge standaarden en tests ontworpen om de kwaliteit van de olie te verbeteren, is SALOV ISO-gecertificeerd en heeft het bedrijf certificeringen van het British Retail Consortium (BRI) en de International Food Standard (IFS). De producten van Filippo Berio zijn tevens koosjer.
SALOV houdt zich bovendien aan de voorschriften van het HACCP-systeem (Hazard Analysis and Critical Control Points) dat in 1997 werd geïntroduceerd in Italië om de gezondheid en het welzijn van klanten, werknemers en de gemeenschap te beschermen.
In overeenstemming met de compromisloze manier om kwaliteit te benaderen heeft het management van Salov kwaliteitsnormen vastgesteld die verder gaan dan de HACCP-regels.
Salov voert regelmatige en nauwkeurige kwaliteitscontroles uit om te controleren of deze normen strikt worden nageleefd.