In olijfolie gebakken kip met glazuur van honing & pecannoten
AANTAL PORTIES: 6
VOORBEREIDING: 4 u 45 min
KOOKTIJD:
INGREDIËNTEN
Gebakken Kip
2 l Filippo Berio Olijfolie (om in te bakken)
485 g karnemelk
60 g pikante saus in Louisiana-stijl
2 kippenborsten met vel en been
4 kippendijen met vel en been
4 drumsticks met vel en been
270 g bloem voor alle doeleinden
1 eetlepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel cayennepeper
Glazuur van honing en pecannoten:
60 ml Filippo Berio Olijfolie
65 g geroosterde pecannoten, grof gehakt
115 g honing
BEREIDING
Gebakken Kip: Klop de pikante saus in een grote kom door de karnemelk. Snij elke kippenborst doormidden zodat je vier stukken krijgt die ongeveer dezelfde vorm en afmeting hebben als de dijen. Dompel alle stukken kip in het karnemelkmengsel. Dek af en plaats 4 tot 24 uur in de koelkast.
Neem een kommetje en meng bloem, zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, bakpoeder en cayennepeper. Haal de stukken kip één na één uit de karnemelk en schud wat overtollig is eraf. Rol de stukken daarna in het bloemmengsel zodat ze helemaal bedekt zijn.
Giet olijfolie in een grote, geëmailleerde gietijzeren braadpan en plaats die op een gematigd vuur. Maak een frituurthermometer vast aan de zijkant van de kom maar zorg ervoor dat hij de bodem niet raakt. Verwarm de olie tot 160°C. Frituur de kip in 2 tot 3 porties en doe dit gedurende 15 tot 18 minuten of tot ze goudbruin kleurt en de vleesthermometer 74°C aangeeft wanneer je hem in het dikste deel van de kip prikt. Leg de stukken kip op een rek bovenop een bakplaat met keukenpapier. Hou warm in de oven op 90°C terwijl je de rest van de kip bakt.
Glazuur van Honing en pecannoten: Doe de geroosterde pecannoten, honing en olijfolie samen in een kommetje.
Plaats de kip op een serveerschaal en besprenkel ze met glazuur. Dien meteen op.
Tip: Gebruik de olie een volgende keer opnieuw: laat ze volledig afkoelen en giet ze dan tweemaal door een fijnmazige zeef (om brokjes eruit te halen). Giet de schone olie in de originele flessen en bewaar ze gedurende maximaal 1 maand op een koele, donkere plek.
Een olijfolie die perfect is voor braden en bakken.
Met een hoog rookpunt en de goede eigenschappen van olijfolie is het gezond om Cucinare te gebruiken. Een olijfolie die perfect is voor braden en bakken.