500 ml Filippo Berio Cucinare Olijfolie, om te bakken
Vulling:
130 g ricotta
2 eetlepels amaretto likeur
(ong.) 3 eetlepels poedersuiker
De zeste van 1/2 citroen, fijngesneden
3 theelepels minichocoladeschilfers
2 theelepels versnipperde geblancheerde amandelen
Snuifje kaneelpoeder
BEREIDING
Zeef de bloem voor alle doeleinden en de bloem voor taart en gebak, de suiker en het kaneelpoeder samen in een grote kom. Voeg er 125 ml porto, 2 geklopte eieren en vanillepoeder aan toe. Meng met een deegmenger of een klopper en giet er indien nodig nog tot 60 ml meer porto bij, tot je met het mengsel een bal kunt vormen. Kneed een tiental minuten met de hand (of gebruik de elektrische mixer) tot je bereiding glad en stevig is.
Dek het deeg af en leg het gedurende 2 uur in de koelkast. Rol een derde van het deeg uit met de deegroller, tot het een dun laagje wordt. Gebruik een bordje als vorm en snij het deeg in cirkels van 10 cm diameter. Rol elke cirkel tot een cannolo-buisje (gebruik eventueel een metalen vorm) en plak de randen dicht met een beetje losgeklopt ei.
Neem een pan die breed genoeg is om 1 cannolo-buisje in de lengte in te leggen. Verhit 500 ml olijfolie op een gematigd vuur tot de temperatuur 180°C bedraagt. Gooi een klein stukje cannolo-deeg in de olie en als het meteen weer komt bovendrijven, is de olie warm genoeg. Bak elke cannolo in de olie tot hij langs alle zijden mooi goudbruin kleurt. Laat uitdruipen op keukenpapier. Haal de buisjes voorzichtig uit de olie en herhaal dit bij de andere deegcirkels.
Vulling: Meng de ricotta, amaretto, 3 eetlepels poedersuiker, citroenzeste, chocoladeschilfers, amandelen en kaneel. Vul de cannoli met dit mengsel. Bestrooi de cannoli met extra kristalsuiker.
Tips:
• Indien je dit wilt, kun je vervangsuiker gebruiken in plaats van gewone suiker (let op de hoeveelheden).
• Je hebt verschillende metalen cannolo-buisjes nodig om de cannoli te maken (die vind je in winkels met keukenartikelen).
Dit recept is van Jim Coleman, Executive Chef van Normandy Farm en Coleman Restaurant.
Een olijfolie die perfect is voor braden en bakken.
Met een hoog rookpunt en de goede eigenschappen van olijfolie is het gezond om Cucinare te gebruiken. Een olijfolie die perfect is voor braden en bakken.