Tips voor gezond frituren
Niet alle gefrituurde gerechten zijn slecht voor u, maar dat betekent niet meteen dat ze ook goed zijn voor u. Wanneer gefrituurde gerechten op de juiste manier zijn bereid en met mate worden gegeten, kunnen ze deel uit maken van een gezond dieet. Hier volgen enkele eenvoudige stappen om uw gefrituurde gerechten gezonder te maken:
KIES DE JUISTE OLIE
Tijdens het frituren kan de olietemperatuur oplopen tot 190 graden Celsius. Als de olie te heet wordt, wordt deze afgebroken en gaat de olie roken. Hierbij komen giftige moleculen en verbindingen vrij (zoals acroleïne) die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de luchtwegen en tot andere ernstigere gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Kies voor gezond frituren een olie met een hoog rookpunt, bijvoorbeeld Filippo Berio Cucinare Olijfolie. Deze olie is geschikt voor een kooktemperatuur van maximaal 200-210 °C. De olie bevat tevens weinig verzadigde vetten vergeleken met andere oliën en bewerkte vetten zoals boter, reuzel of margarine.
