Voorkomen

Hoewel olijfolie al eeuwen bekend staat om de helende eigenschappen, hebben medische onderzoeken nu een positieve link gelegd tussen de consumptie van olijfolie als onderdeel van een gezond dieet en goede levensstijl en het voorkomen van bepaalden soorten kanker, zoals borst- en darmkanker.

Kanker wordt veroorzaakt door de onregelmatige groei van gemuteerde cellen. De beschadigde cellen worden gemaakt door vrije radicalen, of natuurlijke giftige atomen geproduceerd door het lichaam, die in de bloedbaan terechtkomen en zich hechten aan gezonde cellen. Antioxidanten kunnen de negatieve effecten van vrije radicalen echter neutraliseren en ze onschadelijk maken. Olijfolie is van nature rijk aan antioxidanten (biofenolen) en wordt daarom beschouwd als een belangrijk element in de strijd tegen kanker.

Wetenschappers in de Verenigde Staten* hebben ontdekt dat oliezuur, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, het risico op borstkanker aanzienlijk lijkt te verkleinen doordat het een bepaald gen onderdrukt waarvan men denkt dat dit de ziekte activeert. Bij een ander onderzoek in Spanje** werd ontdekt dat de antioxidanten in olijfolie (squaleen, biofenolen, flavanoïden en polyfenolen) het risico op darmkanker kunnen helpen verkleinen.

* Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago.
** Afdeling gastro-enterologie, universiteitsziekenhuis Germans Trias Pujol, Barcelona, Spanje.

prevention oil's attitude
Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: