Vetten

Vet is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en is een rijke bron van energie die meer dan dubbel de hoeveelheid energie produceert dan wordt verkregen uit koolhydraten of eiwitten.

Vet bevat tevens vetoplosbare vitaminen, zoals A, D, E en K, die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.

Het probleem is dat niet alle vetten hetzelfde zijn! Bij een gezond en goed uitgebalanceerd dieet hoeven niet alle vetten te worden verbannen. U moet alleen rekening houden met goede en slechte vetten.

 • prevention oil's attitude

  Onverzadigde vetten worden beschouwd als goede vetten omdat ze het hart helpen gezond te houden en het cholesterolgehalte helpen te verlagen. Onverzadigde vetten zijn dus goed voor uw gezondheid.

  Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten vallen in deze categorie. Bij dergelijke vetten is ten minste één koolstofatoom in de vetcel door middel van een dubbele binding gekoppeld aan een waterstofatoom (meervoudig onverzadigde vetten bevatten meerdere dubbele bindingen). Deze vetten zijn bij kamertemperatuur vloeibaar en omvatten: olijfolie (een van de rijkste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten), zonnebloemolie, maïskiemolie en koolzaadolie.

 • prevention oil's attitude

  Dit zijn de slechtste vetsoorten. Voedingsdeskundigen en diëtisten raden het eten van transvetzuren sterk af omdat ze vermoedelijk tot meer hartaandoeningen leiden.

  Transvetzuren zijn het resultaat van een kunstmatig hydrogeneringsproces dat wordt gebruikt om olie voor gebruik in margarines te laten stollen of om de houdbaarheid van een product te verbeteren.

 • prevention oil's attitude

  Verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte echter verhogen, wat weer kan leiden tot hartaandoeningen, een beroerte, diabetes, hoge bloeddruk en andere ernstige gezondheidsproblemen.

  Verzadigde vetten bevatten alleen enkelvoudige bindingen tussen de waterstofatomen en koolstofatomen in de vetcel. Deze vetten zijn meestal vast of halfvast bij kamertemperatuur en omvatten: reuzel, boter, harde kazen, volle melk, dierlijke vetten en palm- en kokosolie.

Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: