Olijfolie en dieet

Hoewel er vele varianten van dit 'dieet' zijn, is de Italiaanse versie een van de populairste vanwege de relatief geringe vetinname en de gemiddelde tot grote hoeveelheid fruit, groenten, granen - en natuurlijk olijfolie. In de Italiaanse keuken is olijfolie van goede kwaliteit zelfs onmisbaar. Olijfolie wordt dagelijks gebruikt om extra smaak te geven aan gerechten, salades en groenten en er staat altijd een fles op tafel als bijvoorbeeld dip voor brood.
Recente onderzoeken uit Europa en de Verenigde Staten* hebben aangetoond dat het mediterrane dieet een positief effect heeft op de gezondheid en levensduur: mensen leven over het algemeen langer en de sterftekans door ziekten zoals hartaandoeningen en kanker neemt af met 33%.
(* Wetenschappers van de Harvard School of Public Health en de University of Athens Medical School bestudeerden vier jaar lang het dieet van meer dan 22.000 volwassenen in Griekenland met een leeftijd tussen 20 en 86 jaar.)
HET MEDITERRANE DIEET










