Olijfolie

Elke olijfolie is anders! Sommige oliën hebben een zoete en delicate smaak, terwijl andere oliën ietwat bitter of peperachtig zijn.

De reden hiervoor is dat er meer dan 300 verschillende soorten olijfbomen zijn ter wereld. De meest populaire soorten olijfbomen groeien echter in Italië, Spanje en Griekenland:
CULTIVAR LAND SMAAK
Frantoio Italië licht fruitig, kruidig en zoet
Leccino Italië fruitig, groen, bitter, scherp
Coratina Italië ruw, fruitig, bitter, scherp
Koroneiki Griekenland ruw, fruitig, bitter, scherp
Arbequina Spanje zeer aromatisch, fruitig, zoet
Picual Spanje bitter en scherp (overrijpe smaak)
LANDEN VAN HERKOMST Spanje is 's werelds grootste producent van olijfolie. Met haar eindeloze olijfgaarden is dit land verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldproductie van olijfolie.

De meeste Spaanse olie wordt gemaakt van olijven uit de enorme olijfgaarden die verspreid liggen over Andalusië. Hier heeft de warme zon grote invloed op de oogst. De olijfolie is zoet en fruitig zonder bitter en peperachtig te zijn. Ook in de regio's Catalonië, Extremadura en La Mancha wordt zeer veel delicate olijfolie geproduceerd.

Na Spanje zijn Griekenland en Italië de grootste olijfolieproducenten:
In GRIEKENLAND De Peloponessos en Kreta zijn de belangrijkste regio's voor de productie van olijfolie. Hier wordt de smaakvolle olijfolie met kruidige tonen gemaakt van strong>Koroneiki-olijven. De meer bekende Kalamata-olijven worden gebruikt voor op tafel. Hoewel sommige oliën het label "Kalamata" hebben, verwijst dit vaak naar de regio met dezelfde naam waar de olie wordt geproduceerd.
In ITALIË Olijven worden in heel Italië geteeld, met uitzondering van het uiterste noordwesten. De belangrijkste regio's voor de productie van olijfolie zijn echter Apulië en Sicilië. In Toscane wordt slechts 4% van de Italiaanse olijfolie geproduceerd. Elke regio heeft zijn eigen weer, rassen en soorten. Om deze reden varieert de smaak van olijfolie van olijfgaard tot olijfgaard…
LIGURIË
Zoet met een lichte amandelsmaak
SICILIË
Intens aroma met een lichte tomatensmaak
TOSCANE
Zoet, fruitig en peperachtig
APULIË
Scherp, aromatisch en intene

De meeste olijfoliën en extra vierge olijfoliën in de supermarkt zijn een menging van oliën uit verschillende landen. Op het etiket staat veelal de aanduiding 'verpakt in', samen met de naam van de stad waar de verpakkingsfaciliteit is gevestigd.

SOORTEN OLIJFOLIE De allerbeste en meest pure vorm van olijfolie is extra vierge. Deze olie wordt direct na het persen en zonder verdere bewerking opgeslagen of gebotteld. Om deze prestigieuze classificatie te krijgen, moet de olijfolie echter een reeks strenge tests ondergaan om te garanderen dat de zuurtegraad niet hoger is dan 0,8%. Olie die boven deze grens uitkomt, wordt naar een raffinaderij gestuurd en gemengd met extra vierge olijfolie om smaak toe te voegen. Het resulterende product staat bekend als standaardolijfolie. 
PRODUCTIEMETHODEN VOOR EXTRA VIERGE OLIJFOLIE
Eerste koude persing:
Extra vierge olijfolie die wordt geproduceerd bij een temperatuur van minder dan 27°C met een traditionele granieten maalsteen en hydraulische pers.
Koude extractie:
Extra vierge olijfolie die wordt verkregen middels modernere systemen, zoals percolatie of centrifugering, bij een temperatuur van minder dan 27°C.
DE BESTE EXTRA VIERGE OLIJFOLIE WORDT VERKREGEN DOOR KOUDE PERSING OF EXTRACTIE

Sommige geraffineerde olijfoliën worden verder gemengd om een mildere smaak te krijgen, zoals Filippo Berio Mild&Light. Deze olijfolie is hierdoor ideaal voor frituren en bakken en heeft geen duidelijke olijfoliesmaak.

Andere soorten geraffineerde olijfolie worden niet gemaakt van de olie die tijdens het maalproces wordt geproduceerd, maar van de olijfpasta die hierbij overblijft. Dit residu, of pomace, bevat een kleine hoeveelheid olie die met behulp van oplosmiddelen wordt verwijderd. De resulterende olie wordt vervolgens geraffineerd en gemengd op dezelfde manier als normale olijfolie om pomace olijfolie te krijgen.

BEKIJK HET DIAGRAM VOOR DE VERSCHILLENDE SOORTEN OLIJFOLIE
Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: