Legenden en mythen

Hebt u zich ooit afgevraagd waarom de olijfboom een symbool van vrede is?
Vandaag de dag wordt olijfolie hoofdzakelijk in de keuken gebruikt en worden olijfbomen geteeld voor de productie van olijven en olie. Vroeger hadden olijfbomen en olijfolie echter ook een andere functie en werd olijfolie bijvoorbeeld gebruikt als geneesmiddel en werden van olijftakken zegekransen gemaakt.

Ontdek de verhalen, legenden en mythen achter de olijfolie die u elke dag eet:
OLIJFOLIE ALS GENEESMIDDEL
De olijfboom wordt heel oud en is zeer veerkrachtig. Zelfs in de heetste zomers en meest barre winters blijft de olijfboom sterk en draagt hij vrucht. Om deze reden geloofde men dat olijfolie een mens kracht en jeugdigheid schonk


Vroege beschavingen in het Midden-Oosten dachten zelfs dat olijfolie alles kon genezen en tot op vandaag drinken velen elke dag olijfolie om hun lijf gezond te houden.
CEREMONIEEL GEBRUIK
Olijfolie werd vroeger veel gebruikt bij religieuze riten en rituelen, zoals doopplechtigheden en bij heiligdommen, maar ook voor het zalven van de hoofden van koningen, edellieden en zelfs overwinnaars. 

 • In het oude Griekenland werden winnaars van de Olympische Spelen en moedige overwinnaars na een strijd geëerd met een zegekrans gemaakt van de takken van een olijfboom.
 • De Spartanen begroeven hun doden op een bed van olijftakken om hun ziel te beschermen. Alle aanwezigen tijdens de begrafenis droegen kronen van olijftakken om hen tegen het kwaad te beschermen.
LEGENDEN & MYTHEN
 • Athene en Poseidon
  Volgens de legende streden de zeegod Poseidon en Athene, de godin van de wijsheid, om het meest waardevolle geschenk te vinden voor de mensheid. Poseidon gaf de mens het paard en Athene gaf de mens de olijfboom, waaronder volgens de legende alle oude Griekse goden zijn geboren. Vanwege de vele toepassingen (warmte, voedsel, medicijnen en parfum) werd de olijfboom gekozen als meest waardevolle geschenk.
In ruil voor dit belangrijke geschenk mocht de machtigste stad in Griekenland haar naam dragen.
 • Een onverwoestbare boom
  In 86 voor Christus liet de Romeinse dictator Lucio Cornelio Silla alle olijfbomen omhakken zodat het hout kon worden gebruikt voor oorlogswapens. De vernietiging van de bomen werd gezien als voorteken van de dood. De dichter en politicus Solone plantte om deze reden meer olijfbomen, die in bescherming werden genomen door Zeus. Sinds dat moment zijn olijfbomen onverwoestbaar.
 • De Ark van Noach
  Volgens het Oude Testament kwam de duif die Noach na de zondvloed uitstuurde, terug naar de Ark met een olijftakje. Dit betekende dat het water aan het zakken was. Er wordt aangenomen dat een olijftak als symbool voor vrede en goede wil zijn oorsprong heeft in dit verhaal.
 • De luit van koning David
  Dichtbij de muren van de oude stad van Jeruzalem staat een enorme olijfboom die meer dan 2000 jaar oud is. De boom heeft dikke, kronkelende wortels, een enorme stam en prachtige groene bladeren. Volgens de legende rustte koning David altijd in de schaduw van deze boom terwijl hij op zijn luit speelde. Sindsdien gelooft men dat iedereen die onder de bladeren van deze boom staat, de prachtige muziek van de luit van koning David kan horen.
Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: