De geschiedenis van olijfolie

Olijven worden al duizenden jaren geoogst en gegeten – lang voor het begin van de geschreven geschiedenis.
Het eerste bewijs van geteelde olijfbomen dateert uit 4000 v.Chr. in het Midden-Oosten, waar olijfolie in eerste instantie meerdere toepassingen had, zoals huidverzorging, olie voor lampen, maar ook medische behandelingen.
4000 v.Chr.
Logboeken van oude handelsschepen zijn het eerste geschreven bewijs van olijfolie. De olie werd getransporteerd tussen de havens in het Middellandse Zeegebied.
2500 v.Chr.
In de Babylonische code van Hammurabi wordt de productie en handel van olijfolie beschreven.
900 v.Chr.
Het Romeinse Rijk breidt zich uit over Zuid-Europa en introduceert olijfbomen in alle veroverde gebieden. Olijven waren zeer belangrijk en de Romeinen wisten de teelt van olijfbomen, de olie-extractie en de houdbaarheid van olie op vele punten te verbeteren. Olijfolie was zelfs zo waardevol dat het werd gebruikt als betaalmiddel voor belastingen. 
Na de val van het Romeinse Rijk in 500 na Christus werden er steeds minder olijven geteeld en werd de productie van olijfolie beperkt tot bepaalde regio's.
1100
Het aantal olijfgaarden groeit weer, met name in Italië, dankzij de klasse van kooplieden die ontdekten dat de verkoop van olijfolie op lokale markten een belangrijke bron van inkomsten was. In deze periode wordt Toscane een belangrijke regio voor de teelt van olijfbomen.
1400
Tijdens de Renaissance wordt Italië de grootste producent van olijfolie ter wereld en is het land beroemd om haar rijke en smaakvolle oliën die op de tafels van edellieden en koninklijke families in heel Europa prijkten.
1800
Inspelend op de vraag van Italiaanse en Griekse immigranten wordt olijfolie van Europa naar Noord- en Zuid-Amerika geëxporteerd.
2000
De populariteit van olijfolie als belangrijk ingrediënt in de dagelijkse keuken blijft in bijna elke cultuur groeien dankzij de bewezen gezondheidsvoordelen en voedingseigenschappen..
Vanwege het aanhoudende succes zijn er vandaag de dag meer dan 800 miljoen olijfbomen ter wereld, en er worden elke dag nog meer bomen geplant!
Navigation
© 2014 Filippo Berio P.Iva 00526090469
web design

ZOEKEN OP GEHELE WEBSITE

ZOEKRESULTATEN VOOR: